Otvoren Centar za posjetitelje Križovec u Međimurskoj županiji

24.10.2012.

Otvoren Centar za posjetitelje Križovec u Međimurskoj županiji

Hrvatska je po svojoj  bioraznolikosti  jedna od najbogatijih zemalja Europe. Tim je veća naša obaveza u zaštiti. „Na zaštitu okoliša i prirode često se gleda kao na prepreku u razvoju, a moj je cilj to promijeniti. Očuvanje prirode treba koristiti kao polugu u razvoju“ – istako je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Međimurskoj županiji na otvorenju Centra za posjetitelje Križovec.

Centar je smješten u obnovljenju 200 godišnju kuriju u selu Križovec i udaljen svega 500tinjak metara od Mure. Mura i Drava imaju  toliko očuvane prirodne tokove da ih europski i svjetski aštitari prirode nazivaju „europskom Amazonom“.   Dovršenjem ovih radova vrijednih 1,8 milijuna kuna, javna ustanova stvorila je preduvjete za kvalitetno obavljanje svojih poslova, ali i pretpostavke za daljnje kandidiranje razvoja centra putem za europskih fondova. Sredstva za obnovu osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša kroz  zajam Svjetske banke (EU Natura 2000 Integration Project - NIP). 

Otvorenje Centra za posjetitelje Križovec

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ukupno je za projekte NIP-a osiguralo 20,8 milijuna €. Jedan od osnovnih ciljeva NIP-a je edukacija posjetitelja i informiranje javnosti o prirodnim vrijednostima koje RH ulaskom u EU unosi u Europsku ekološku mrežu Natura 2000, a otvaranjem ovog centra upravo to se i čini. Ministar Zmajlović zahvalio je svima koji su doprinijeli realizaciji i podršci ovog projekta, posebno Svjetskoj banci i Županiji, čestitao Županijskoj javnoj ustanovi što su među prvima ishodili svu potrebnu dokumentaciju i uspješno realizirali sredstva te ih pozvao da nastave pripremati projekte za Strukturne fondove EU u čemu će imati svesrdnu pomoć Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

Posjet međimurskoj županiji ministar Zmajlović i pomoćnik  Mario Obrdalj nastavili su radnim sastankom u Uredu župana kojem su prisustvovali čelnici međimurske županije i grada Čakovca.

Radni sastanak u Uredu župana

Potom su obišli reciklažno dvorišta   tvrtke Čakom, gradskog komunalnog poduzeća iz Čakovca. To je drugo takvo reciklažno dvorište na području županije. Posjet Međimurskoj županiji  završen je posjetom ministra Zmajlovića tvrtki Tehnix  u Donjem Kraljevcu koja se  bavi proizvodnjom strojeva vezanih uz sortiranje, recikliranje i odlaganje otpada i razgledao njihove proizvode. Tvrtka postoji 20 godina i jedna je od većih na području županije. Svoje proizvode izvozi na područje zapadne Europe i Bliskog Istoka a ima tvrtke kćeri u nekoliko europskih država i zapošljava preko 500 djelatnika.