Obilježavanje Dana zaštite prirode 20. svibnja 2012. u parku Maksimir

16.05.2012.

Obilježavanje Dana zaštite prirode 20. svibnja 2012. u parku Maksimir

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Uprava za zaštitu prirode, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, časopisom GEO, Javnom ustanovom park Maksimir i Udrugom „Profesor Baltazar“, organizira obilježavanje Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti u nedjelju 20. svibnja 2012. od 11 do 17 sati u zagrebačkom parku Maksimir.

Kako bi skrenuli pozornost na ulogu bioraznolikosti u održivom razvoju i općenito ljudskom postojanju, Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

I ove godine u parku Maksimir posjetiteljima će se na informativnim štandovima organizatora i drugih udruga koje se bave očuvanjem prirode predstaviti aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode u zaštiti prirode. Duž glavne maksimirske aleje bit će postavljena izložba ugroženih i zaštićenih vrsta Hrvatske, te invazivnih vrsta u Hrvatskoj. Stručnjaci će voditi edukativne ture u trajanju od 30 do 45 minuta, tijekom kojih će se svi zainteresirani posjetitelji pobliže upoznati s pticama, vodozemcima, gmazovima, paucima i biljnim vrstama parka. Najmlađi posjetitelji moći će sudjelovati u brojnim radionicama, poput izrade kućica za ptice i šišmiše ili izrade fosila, te nagradnim igrama.

Na maloj pozornici kod ulaza u park Maksimir „sagradit” će se Baltazar-grad, na kojem će se osim projekcija crtanog filma „Baltazar” i ostalih edukativnih  informativnih filmova održati i dvije predstave za djecu.

Kako bi se ukazalo na važnost očuvanja i zaštite mora i morskih ekosustava, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti posvećeno je bioraznolikosti mora. Stoga će u Paviljonu jeke posjetitelji imati priliku pogledati izložbu fotografija morskih životinja s Festivala podvodnog filma i fotografije „Bijeli lav“, popraćenu zanimljivostima o pojedinoj vrsti i podacima o njenoj ugroženosti.

Događaj traje od 11 do 17 sati, a sve informacije o programima vođenja i radionicama možete dobiti na informacijskim mjestima na ulazu u park Maksimir. Na istome mjestu prijavite djecu za sudjelovanje u nagradnoj igri potrage za blagom pod nazivom Uhvati bioraznolikost.