"Nagrada Ivo Horvat"

10.05.2011.

"Nagrada Ivo Horvat"

Ministarstvo kulture povodom Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti i ove godine dodjeljuje "Nagradu Ivo Horvat" za izvanredna postignuća u području zaštite prirode. Svečana dodjela održat će se 20. svibnja 2011. godine u atriju Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu s početkom u 10.00 sati.

"Nagrada Ivo Horvat" ustanovljena je 2006. godine, kao nagrada Ministarstva kulture za izvanredna postignuća u području zaštite prirode.

Dodjeljuje se 22. svibnja na Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, kao godišnja nagrada i nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se pojedincima, državljanima Republike Hrvatske te pravnim osobama za njihov izvanredan doprinos u zaštiti prirode koji su ostvarili tijekom protekle godine. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti prirode obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagrada nosi ime uglednog botaničara i sveučilišnog profesora botanike Ive Horvata, a sastoji od plakete, na kojoj je ugraviran njegov lik (rad akademskog kipara Damira Mataušića), diplome i novčanog iznosa.

Odluku o dodjeli donosi Odbor "Nagrade Ivo Horvat", a predaje ministar kulture. Predsjednika i članove Odbora imenuje Ministarstvo kulture na rok od dvije godine iz redova zaslužnih djelatnika iz područja zaštite prirode.