Europska noć šišmiša

25.08.2011.

Europska noć šišmiša

Europska noć šišmiša obilježava se već 15 godina širom Europe pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Uz to se ova i slijedeća godina obilježavaju kao Godine šišmiša - 2011. na razini Europe pod okriljem EUROBATS-a koji slavi svoju dvadesetu godišnjicu, a u  2012. godini se kampanja proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ovog Programa za okoliš (UNEP) i Konvencije o migratornim vrstama (CMS). Pokrenuta je i zajednička Internet stranica Godine šišmiša.  

U Hrvatskoj će se Europska noć šišmiša ove godine obilježiti u Parku prirode Medvednica, Parku prirode Kopački rit, Nacionalnom parku Krka, Nacionalnom parku Brijuni i Zoološkom vrtu grada Zagreba, a Državni zavod za zaštitu prirode te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije planiraju aktivnosti kojima će se obilježiti međunarodna Godina šišmiša.

U subotu 27. kolovoza Javna ustanova Park prirode Medvednica organizira obilježavanje Noći šišmiša od 11 do 19 sati kod planinarskog doma Glavica. Za sve posjetitelje bit će organizirana igra Potraga za šišmišima, a za najmlađe različite radionice, svoj rad predstavit će udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša, posjetitelji će moći saznati sve o  ishrani šišmiša, njihovim navikama, korisnosti, ugroženosti, a prikazat će se i rad ultrazvučnog detektora koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu. Od 12 do 17 sati posjetitelji će moći besplatno posjetiti špilju Veternicu.

Europska noć šišmiša obilježit će se u subotu 27. kolovoza i u Parku prirode Kopački rit, gdje će tijekom cijeloga dana Javna ustanova PP Kopački rit organizirati prezentaciju o šišmišima, njihovom značaju u ekosustavu i potrebi zaštite za posjetitelje Parka te dijeliti prigodne materijale. U večernjim satima bit će organizirana prezentacija za predstavnike medija s kratkim izletom u Kopački rit tijekom kojeg će se slušati šišmiši ultrazvučnim detektorom.

U ponedjeljak 29. kolovoza Javna ustanova Nacionalni park Krka obilježava Europsku noć šišmiša u Skradinu u prostorijama informativnog centra i u večernjim satima  na obali grada  Skradina. Program se sastoji iz cjelodnevnog info kutka na ulazu u Nacionalni park, predstavljanja knjige o šišmišima, predavanja i radionica za djecu, demonstracije ultrazvučnog detektora i drugog.

U subotu 03. rujna održava se tradicionalna Noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Posjetitelji će moći pod okriljem noći upoznati šišmiše, sudjelovati u mnogim edukativnim radionicama i zabaviti se uz izvedbu akrobata s vatrom. Također, Zoološki vrt planira i različite druge aktivnosti kojima će se obilježiti Godina šišmiša.

U petak 09. rujna Europska noć šišmiša obilježit će se u Nacionalnom parku Brijuni. Javna ustanova NP Brijuni organizira na otoku Veliki Brijun edukativne radionice za djecu, a navečer i slušanje šišmiša uz pomoć ultrazvučnog detektora te predavanje o šišmišima.

Istog dana Noć šišmiša će se obilježit i u ZOO vrtu Osijek u organizaciji poduzeća Unikom d.o.o. Posjetitelji će imati priliku prošetati ZOO vrtom u pratnji edukatora i pogledati prezentaciju o životu i navikama šišmiša te njihovoj korisnosti i ugroženosti. Planirane su i radionice za djecu s nagradama za najuspješnije radove, brojna iznenađenja, zabavni program i šišmiš-kokteli za sve sudionike.

Osim ovih aktivnosti povodom 15. Europske noći šišmiša, tijekom cijele se godine planiraju i brojne aktivnosti vezane uz obilježavanje međunarodne Godine šišmiša 2011. – 2012.

Krajem rujna Državni zavod za zaštitu prirode organizira noć slušanja šišmiša na potezu Lenucijeve potkove u Zagrebu, a bit će predstavljene i publikacije o šišmišima koje je Državni zavod tiskao povodom obilježavanja Godine šišmiša.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije obilježava Godinu šišmiša organizacijom radionica u  eko-osnovnim školama na području cijele županije od listopada 2011. do ožujka 2012. Radionice će se sastojati od prezentacije, kviza te izrade i postavljanja kućica za šišmiše u blizini škole.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije organizira prezentacije o značenju šišmiša u šumskim ekosustavima.

Grad Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Hrvatsko biospeleološko društvo obilježavaju Godinu šišmiša krajem rujna organizacijom jednotjedne edukativno-likovne radionice za osnovnoškolce, a na samu Noć šišmiša bit će organizirana predavanja, igre za djecu, praćenje šišmiša ultrazvučnim detektorima  i jazz koncert.