Novosti i događanja

Povodom Međunarodnog dana kornjača – učinimo sve za njihovu zaštitu

22.05.2013.

Povodom Međunarodnog dana kornjača – učinimo sve za njihovu zaštitu

Sutra se obilježava Međunarodni dan kornjača koji je utemeljila neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite kornjača. Danas na svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača, od toga šest u Hrvatskoj. Tri su vrste kopnene - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Od tri morske vrste kornjača, samo je glavata želva stalni stanovnik Jadrana, dok samopruga želva i sedmopruga usminjača u Jadran zalaze samo povremeno i tu provode dio vremena.

više>>
Najavljena ulaganja u Park prirode Kopački rit koja su preduvjet za povlačenje više od 22 milijuna kn iz strukturnih fondova Europske unije

15.05.2013.

Najavljena ulaganja u Park prirode Kopački rit koja su preduvjet za povlačenje više od 22 milijuna kn iz strukturnih fondova Europske unije

„Ova inicijalna ulaganja od preko 4 milijuna kuna omogućit će da se s projektima parka prirode Kopački rit aplicira za sredstva iz strukturnih fondova EU u iznosima preko 22 milijuna kuna. Time će biser Baranje i Hrvatske, Kopački rit, na najbolji mogući način zauzeti svoje mjesto na karti europskih destinacija.“– izjavio je danas ministar Zmajlović u Parku prirode Kopački rit.

više>>
Ministar Zmajlović otvorio izložbu "U Hrvatskoj se fura Natura"

13.05.2013.

Ministar Zmajlović otvorio izložbu "U Hrvatskoj se fura Natura"

Danas je u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorena izložba pod nazivom “U Hrvatskoj se fura Natura”, čime je započeo program 3. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u organizaciji Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva i brojnih suorganizatora. Cilj ove manifestacije je promoviranje djelatnosti botaničkih vrtova i arboretuma, a održavat će se od 13. do 18. svibnja 2013. na 22 lokacije u 12 hrvatskih županija.

više>>
Završno predstavljanje projekta IPA 2009 Natura 2000 management and monitoring – Natura MANMON

14.04.2013.

Završno predstavljanje projekta IPA 2009 Natura 2000 management and monitoring – Natura MANMON

U četvrtak, 11. travnja 2013. svečano je obilježeno završno predstavljanje projekta IPA 2009 Natura 2000 management and monitoring – Natura MANMON. Nazočnima se ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode obratio pomoćnik ministra za zaštitu prirode gospodin Nenad Strizrep koji je naglasio iduće korake u uspostavi sustava upravljanja ekološkom mrežom Republike Hrvatske kako bismo osigurali održivi razvoj i njeno dugoročno očuvanje. Projekt Natura MANMON osigurao je temelje za uspostavu učinkovitog sustava upravljanja u skladu s visokim europskim standardima.

više>>

12.04.2013.

Članovima Hrvatske gospodarske komore predočene činjenice o Naturi 2000

„Činjenicu da 36,92% kopnenog dijela Hrvatske ulazi u područje Nature 2000 smatramo ogromnim priznanjem i potvrdom našeg prirodnog bogatstva koje smo dužni u povoljnom stanju zaštiti i očuvati. Natura 2000 ne isključuje gradnju ni ne isključuje zahvate. Važno je da se oni odvijaju na način koji osigurava opstanak vrstama i staništima,“ naglasio je ministar Zmajlović na predstavljanju Nature 2000 za članove Hrvatske gospodarske komore.

više>>

11.04.2013.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode o prijedlogu Zakona o zaštiti prirode i Natura 2000 ekološkoj mreži

Pomoćnik Ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep gostovao je u srijedu u emisiji Radio Studenta posvećeno ekologiji – „A što je s kitovima“. Osvrnuo se na najvažnija pitanja vezana uz novi Zakon o zaštiti prirode koji uskoro ide na drugo čitanje u Hrvatski sabor i europsku ekološku mrežu Natura 2000.

više>>

11.04.2013.

Završen projekt za uspostavljanje sustava upravljanja i nadzora nad Naturom 2000 vrijedan 1.250.000 eura

"Nakon iscrpnih istraživanja kojima smo utvrdili područja Natura2000 sljedeći je korak uspostaviti sustav upravljanja kako bismo osigurali održivi razvoj i njihovo dugoročno očuvanje. Projekt Natura ManMon, management i monitoring, osigurao je temelje za uspostavu učinkovitog sustava, u skladu s visokim europskim standardima", izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep danas na predstavljanju rezultata projekta "Natura 2000 - upravljanje i monitoring" – Natura ManMon. Uz pomoćnika ministra, predstavljanju je prisustvovao i šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Richard Masa.

više>>
64. rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera

09.04.2013.

64. rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera

Plitvička jezera u ponedjeljak, 8. travnja, obilježila su 64. rođendan, ujedno Dan Nacionalnog parka Plitvička jezera. Plitvička jezera najpoznatiji su i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen 8. travnja 1949., a njegova jedinstvenost i posebnost prepoznata je i na svjetskoj razini te je 1979. godine uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Povodom obljetnice Dana parka, predstavljena je fotomonografija “Nacionalni park Plitvička jezera“, a otvorena je i izložba fotografija iz monografije koja pokazuje kako su umjetnički fotografi, a prije njih i ilustratori, od kraja 19. stoljeća do danas, u ljepotama Plitvica pronalazili umjetničku inspiraciju.

više>>
Vransko jezero proslavilo uvrštenje na Ramsarski popis

05.04.2013.

Vransko jezero proslavilo uvrštenje na Ramsarski popis

"Stanje biološke raznolikosti se pogoršalo toliko dramatično u zadnjih 50 godina koliko nije kroz cijelu povijest čovječanstva, tako da današnju proslavu te vrijednost Vranskog jezera kao mjesto očuvanog močvarnog područja, trebamo još više cijeniti“, izjavio je ministar Zmajlović danas u Parku prirode Vransko jezero povodom uručenja Ramsarske povelje.

više>>
NATURA 2000

03.04.2013.

NATURA 2000

"Natura 2000 mehanizam je za postizanje održivog razvoja, čiji je cilj omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode. Europa je prepoznala važnost očuvanja prirode u cilju poboljšanja kvalitete života, a stručnjaci stalno ističu činjenicu da je čovjek dio te prirode pa čak i njen sukreator. Stoga razvoj prirode i čovjeka mora ići zajedno, uvažavajući međusobne potrebe, a Natura 2000 u tome ima neprocjenjivu ulogu“, izjavio je danas na predstavljanju Nature 2000 ministar Zmajlović.

više>>