Novosti i događanja

Prva  godišnjica Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

10.07.2013.

Prva godišnjica Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

"Pored brojnih aktivnosti koje provodimo na zaštiti prirodnih vrijednosti iznimno značajnog riječnog ekosustava Mura-Drava-Dunav, želja nam je lokalnom stanovništvu još više približiti koristi koje pruža očuvana priroda. Jedno od tih potencijala je svakako i razvoj turističke djelatnosti u međunarodno priznatom rezervatu biosfere, što može znatno doprinijeti ekonomskom razvoju ovog područja. Iz tih razloga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode želi surađivati s Ministarstvom turizma na promicanju ekološki održivog turizma u području rezervata biosfere, stoga se već u rujnu 2013. planira održavanje promotivne aktivnosti."- izjavio je ministar Mihael Zmajlović.

više>>

04.07.2013.

Ministar Zmajlović predstavio Zakon o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama

„Cilj Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama je sprečavanje nekontrolirane trgovine i komercijalnog iskorištavanja ugroženih vrsta koja dovodi u pitanje njihov opstanak“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavljajući zakon koji će osigurati učinkovitu primjenu i provedbu niza europskih uredbi kojima se regulira zaštita i trgovina divljom florom i faunom.

više>>
Srpanjsko izdanje biltena Europske komisije o prirodi i biološkoj raznolikosti posvećeno Hrvatskoj

04.07.2013.

Srpanjsko izdanje biltena Europske komisije o prirodi i biološkoj raznolikosti posvećeno Hrvatskoj

„Hrvatska se pridružila Europskoj uniji 1. srpnja i time dodala dragocjeni dragulj europskoj kruni biološke raznolikosti“ – stoji u srpanjskom izdanju biltena Europske komisije, posvećenom Hrvatskoj i uspostavljanju europske ekološke mreže Natura 2000 na njenom teritoriju, koje posebno pozdravlja Hrvatsku kao najnoviju članicu Europske unije.

više>>
Park Prirode Lonjsko polje obilježava Dan prvog Europskog sela roda

26.06.2013.

Park Prirode Lonjsko polje obilježava Dan prvog Europskog sela roda

U sklopu Dana otvorenih vrata Parka prirode Lonjsko polje, u subotu 29. lipnja u Čigoču se obilježava Dan prvog Europskog sela roda. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta, na gotovo svakoj kući i staji u Čigoču gnijezda svijaju bijele rode. U 32 aktivna gnijezda prebiva ih oko 170, dok u sedamdesetak kuća živi tek 120 mještana. Čigoč je proglašen prvim Europskim selom roda 1994. godine.

više>>

21.06.2013.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na sastanku Vijeća ministara EU za okoliš u Luksemburgu

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza jučer je sudjelovao na sastanku Vijeća ministara zaštite okoliša EU u Luksemburgu. Ključne teme sastanka odnosile su se na Izvješće o napretku u izradi prijedloga nove direktive o biogorivima i neizravnim prenamjenama zemljišta kao i raspravu o nastavku aktivnosti slijedom UN Konferencije o održivom razvoju - Rio+20. Ministri su također razmotrili i usvojili Zaključke Vijeća o EU Strategiji za prilagodbu klimatskim promjenama te razgovarali o napretku u dosadašnjoj provedbi postojeće Okvirne direktive o morskoj strategiji.

više>>
Republika Hrvatska - nova članica Međuvladine znanstveno-političke platforme o bioraznolikosti i uslugama ekosustava

18.06.2013.

Republika Hrvatska - nova članica Međuvladine znanstveno-političke platforme o bioraznolikosti i uslugama ekosustava

Republika Hrvatska pridružila se 26. ožujka 2013. godine novo osnovanoj Međuvladinoj znanstveno-političkoj platformi o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES).  

više>>
Newsletter donosi informacije o projektnim aktivnostima u sklopu NIP-a

10.06.2013.

Newsletter Projekta integracije u EU Natura 2000 – NIP

U okviru Projekta integracije u EU Natura 2000 – NIP nedavno je objavljen prvi newsletter. U navedenom newsletteru dostupne su informacije o aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) i Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP) u okviru Projekta integracije u EU Natura 2000 - NIP.

više>>
32. rođendan Parka prirode Velebit

29.05.2013.

32. rođendan Parka prirode Velebit

„Velebit je zbog svoje veličanstvenosti i ljepote jedan od hrvatskih simbola. Važne obljetnice poput ove prilika su da se podsjetimo na prirodna bogatstva kojima naša prekrasna zemlja obiluje i da nam briga za njihovo očuvanje i njihova ljepota budu svakodnevna inspiracija.“ – istaknuo je ministar Zmajlović povodom obilježavanja 32 godine od proglašenja Velebita Parkom prirode.

više>>
Nacionalni park Sjeverni Velebit slavi 14. rođendan

28.05.2013.

Nacionalni park Sjeverni Velebit slavi 14. rođendan

Nacionalni park Sjeverni Velebit, danas, 28.05.2013. obilježava 14. godišnjicu svoga osnivanja. Tim je povodom organiziran Dan otvorenih vrata, te će svi posjetitelji imati pravo na besplatan ulaz u Nacionalni park.

više>>
22. svibnja - Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan bioraznolikosti

22.05.2013.

22. svibnja - Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan bioraznolikosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi skrenuli pozornost na ulogu bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

U nedjelju, 26. svibnja, u zagrebačkom Parku Maksimir, odvijat će se već tradicionalna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji zajednički organiziraju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode, Javna ustanova Maksimir i časopis Geo.

više>>