Novosti i događanja

Prvi Svjetski dan divljih vrsta obilježit će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba 2. ožujka 2014. od 11 do 16 sati

27.02.2014.

Prvi Svjetski dan divljih vrsta obilježit će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba 2. ožujka 2014. od 11 do 16 sati

Ujedinjeni narodi proglasili su 3. ožujka Svjetskim danom divljih vrsta s ciljem promicanja bogatstva i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji, te podizanja svijesti javnosti i ukazivanja na probleme ilegalne trgovine divljim vrstama.

više>>

22.01.2014.

Autocesta A5: granica R. Mađarske (GP Branjin Vrh) - Beli Manastir – Osijek – Đakovo - granica BiH (GP Svilaj)“, dionica Beli Manastir – Osijek i dionica granica R. Mađarske – Beli Manastir

Obavijest o Javnom uvidu u Studiju glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za područje ekološke mreže za zahvat izgradnje „Autocesta A5: granica R. Mađarske (GP Branjin Vrh) - Beli Manastir – Osijek – Đakovo - granica BiH (GP Svilaj), dionica Beli Manastir –Osijek“ i „Autocesta A5: granica R. Mađarske (GP Branjin Vrh) - Beli Manastir - Osijek-Đakovo - granica BiH (GP Svilaj), dionica: granica R. Mađarske - Beli Manastir“ u postupku glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu (od 27. siječnja do 25. veljače 2014. godine).

Više informacija o održavanju Javnog uvida pročitajte ovdje.

više>>

17.12.2013.

Prijave za dodjelu nagrade European Natura 2000 Award

Europska komisija pokrenula je inicijativu za nagrađivanje najbolje prakse u zaštiti prirode u Europi s ciljem promocije Natura 2000 mreže kao mehanizma očuvanja europske bioraznolikosti. Nagrada pod nazivom European Natura 2000 Award imat će za cilj približiti uspješne primjere zaštite prirode kroz ekološku mrežu Natura 2000 široj javnosti te ukazati na njenu važnost za očuvanje bioraznolikosti u cijeloj Europi.

više>>
''Zeleni otok'' Nacionalni park Mljet slavi 53. rođendan

11.11.2013.

''Zeleni otok'' Nacionalni park Mljet slavi 53. rođendan

Sjeverozapadni dio otoka Mljeta nacionalnim parkom proglašen je 11. studenog 1960. godine, a svoj 53. rođendan obilježit će radno, u pripremi za sljedeću turističku sezonu. Cilj je naredne godine nadmašiti ovogodišnju sezonu, koja je bila jedna od najuspješnijih u povijesti Parka.

više>>
Nacionalni park Paklenica slavi 64. rođendan

17.10.2013.

Nacionalni park Paklenica slavi 64. rođendan

Nacionalni park Paklenica proglašen je 19. listopada 1949. godine, a ove godine obilježit će svoj 64. rođendan predstavljanjem prvog broja godišnjeg časopisa Paklina, koji će na popularan način prikazivati aktivnosti Parka, te projekcijom filma 'Kameno srce' autora Borisa Šepera.

više>>
Hrvatska obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

03.10.2013.

Hrvatska obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

''Iako smo s pravom ponosni na iznimnu biološku raznolikost prisutnu u Hrvatskoj, mnogim našim vrstama prijeti izumiranje. Takve vrste se prvenstveno štite Zakonom o zaštiti prirode, ali za njihovo je očuvanje ključno podizati svijest ljudi o važnosti opstanka životinja, jer njihov i naš opstanak su neraskidivo povezani'' – istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja.

više>>
Europsko promatranje ptica na Vranskom jezeru

02.10.2013.

Europsko promatranje ptica na Vranskom jezeru

Park prirode 'Vransko jezero' u petak, 4. listopada slavi svoj dan, a ove godine poseban razlog za slavlje predstavlja činjenica da je Park u veljači uvršten na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti Ramsarske konvencije.

više>>
Prezentacija NIP projekta

27.09.2013.

Godišnja prezentacija Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), 19.-20. rujna 2013., Dugi otok

Na Dugom otoku, 19. rujna 2013. godine održana je treća godišnja prezentacija Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Na prezentaciji namijenjenoj svim javnim ustanovama u zaštiti prirode prezentirane su sve aktivnosti i planovi za nastavak projekta.

više>>
Vlada donijela Uredbu o ekološkoj mreži

26.09.2013.

Vlada donijela Uredbu o ekološkoj mreži

''Donošenjem ove uredbe, Hrvatska će ispuniti jednu od najznačajnijih i najzahtjevnijih obveza iz pristupnih pregovora u području zaštite prirode. Njome se, naime, proglašavaju područja koja će postati sastavni dio europske ekološke mreže Natura 2000'' – istaknuo je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza u svom današnjem predstavljanju Uredbe o ekološkoj mreži na Vladi.

više>>
Park prirode 'Lastovsko otočje' slavi sedmi rođendan

26.09.2013.

Park prirode 'Lastovsko otočje' slavi sedmi rođendan

Park prirode 'Lastovsko otočje' proglašen je 29. rujna 2006. godine, što ga čini jedanaestim parkom prirode koji je proglašen u Hrvatskoj. Svoj će sedmi rođendan proslaviti eko akcijom čišćenja podmorja uvala Zaklopatica i Mihajla u ponedjeljak, 30. rujna, u suradnji s ronilačkim klubovima Ankora i Ronilački raj s Lastova.

više>>