06.06.2011.

Predstavljen Projekt integracije u EU NATURA 2000

U ponedjeljak, 6. lipnja 2011. godine u hotelu Neptun, u Nacionalnom parku Brijuni, Ministarstvo kulture predstavilo je Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP). Skup su otvorili g. Zoran Šikić, državni tajnik za zaštitu prirode u Ministarstvu kulture te g. John Kellenberg, voditelj sektora za okoliš Svjetske banke, regija Europa i Središnja Azija. Prilikom otvaranja skupa prisutne je pozdravio g. Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Projekt integracije u EU Natura 2000 omogućit će podršku Državnom zavodu za zaštitu prirode, javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima u županijama pri provedbi Natura 2000 ciljeva u investicijama, jačanje kapaciteta za izvješćivanje temeljem zahtjeva EU i praćenje biološke raznolikosti te uključivanje svih dionika u proces upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000. Petogodišnji projekt financiran je zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna eura.

Predstavljanje NIP Projekta

Obzirom da prijedlog Natura 2000 područja treba biti dostavljen Europskoj uniji na dan pristupanja Hrvatske, uvjeren sam da će 

J.Kellenberg, voditelj Sektora za okoliš ECA, WB

ovaj projekt podržati sve pripremne radnje pri proglašenju Natura 2000 mreže i pomoći Hrvatskoj u njenim naporima da dohvati europske standarde zaštite prirode. Također sam uvjeren da će rezultati ovog projekta moći predstavljati primjer drugim zemljama u regiji na njihovom putu da postanu EU članice te da će iz Hrvatskog iskustva moći učiti kako upravljati „prirodnim kapitalom“ – biološkom raznolikošću – izjavio je g. Kellenberg.

Z.Šikić, državni tajnik za zašitu prirode, MK,  predstavljanje NIP-a

Zajam daje potporu za pristupanje Europskoj uniji, time što će pomoći Hrvatskoj u njezinoj obvezi za ostvarivanje ciljeva Direktive o pticama i Direktive o staništima. Projekt integracije u EU Natura 2000 posebice će poduprijeti jačanje kapaciteta sektora zaštite prirode za apsorpciju sredstava iz EU fondova. Također, projekt podupire provedbu Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti RH i ispunjavanje međunarodnih obveza temeljem niza ugovora, uključujući Konvenciju o biološkoj raznolikosti kao osnovni svjetski okvir politike očuvanja prirode – izjavio je g. Zoran Šikić, državni tajnik Ministarstva kulture.